HOME  |  Actueel  |  Nieuws  |  75 jaar bevrijding

75 jaar bevrijding

De komende maanden worden er diverse activiteiten georganiseerd in Mook en Middelaar in het kader van 75 jaar bevrijding.

Kernen Molenhoek en Mook

De kernen Molenhoek en Mook zijn bevrijd op 20 september 1944 na de landing van de Amerikaanse 82ste   Luchtlandingsdivisie in Groesbeek onder leiding van generaal James Gavin. Plasmolen en Middelaar zijn nog tot in februari 1945 bezet gebied. De bevolking van die dorpen wordt , samen met inwoners van de gemeente Gennep, door de nazi’s verplicht geëvacueerd over Duits grondgebied en later als vluchtelingen  opgevangen in Nederlandse gastgezinnen rond Utrecht en in het noorden van ons land.  Er zijn als gevolg van oorlogshandelingen in onze gemeente veel woningen en gebouwen verwoest.  Het leed als gevolg van de Tweede Wereldoorlog is in Mook en Middelaar groot geweest.

Fototentoonstelling 14 en 15 september

In het weekend van 14 en 15 september a.s. is er een fototentoonstelling in de kerk van Molenhoek over o.a. 75 jaar bevrijding door de Werkgroep Open Monumentenweekend. De Dorpsraad Molenhoek houdt een poëziewedstrijd onder de titel “Geef vrijheid door”. Gedichten kunnen worden aangeleverd tot 13 september en op dinsdagavond 17 september a.s. vindt de prijsuitreiking plaats. Daarnaast is er onder leiding van dichter Marjolein Peeks een wedstrijd voor alle basisscholen. Voor meer informatie zie www.dorpsraadmolenhoek.nl.

Evacuaties

In 1944 zijn inwoners van Middelaar en Plasmolen, samen met inwoners van de gemeente Gennep, verplicht geëvacueerd. Op 18 september a.s. wordt in Roepaen te Ottersum een ontmoetingsdag georganiseerd tussen families van de evacués en de opvanggezinnen. Tevens wordt in oktober a.s. op basis van het dagboek van Mimi Jansen uit Middelaar 10 theatrale voorstellingen gegeven over deze gedwongen tocht. De voorstelling heet ‘Lèvesloop…en trug’ en wordt geproduceerd door Stichting Tijd(s)lijn.  De voorstellingen gaan over angst en wanhoop, maar ook over liefde, moed en doorzettingsvermogen. De voorstellingen vinden plaats op het buitenterrein van Maria Roepaen op de volgende data: 15, 16, 17, 18, 19, 22, 23, 24, 25 en 26 oktober. Voor meer informatie en het bestellen van kaarten kunt u terecht op www.levesloop.nl.

Bevrijding herdacht op 20 september

Op 20 september a.s. wordt in Mook de bevrijding herdacht in aanwezigheid van o.a. Chloë Gavin, de dochter van generaal Gavin. Voor meer informatie en het programma kunt u contact opnemen met de gemeente via gemeente@mookenmiddelaar.nl of telefoonnummer 024-696 91 11.

Historische legervoertuigen

En tenslotte komt er op zondag 22 september a.s. een tocht van vele honderden historische legervoertuigen door de gemeente Mook en Middelaar. De verwachte doorkomsttijd is tussen 12.00 uur en 15.00 uur. Kijk voor meer informatie en voor de exacte doorkomsttijden op www.omg2019.nl.

Museum Remember September

Het Museum Remember September aan de Julianastraat 8 in Mook is geopend in de weekeinden van 14 en 15 september en 21 en 22 september.

Contactgegevens

Bezoekadres

Raadhuisplein 6
6585 AP Mook

Postadres

Postbus 200, 6585 ZK Mook

Tel: (024) 696 91 11
gemeente@mookenmiddelaar.nl

Openingstijden gemeentehuis

Openingstijden milieustraat

Afspraak maken